Kleine bespaartips

Tips om, zonder geld uit te geven, energie te besparen. Door bijvoorbeeld gedragsverandering of kleine ingrepen.

CV-ketel en verwarming

  • De warmtetemperatuur is bij veel cv-ketels afgesteld op 70-85 graden. Zet hem op 60 graden en bespaar tot 60 m3 gas (€87,-) per jaar. In de handleiding lees je hoe je dit doet, of vraag een monteur om dit voor jou te doen. Op de website Zet ‘m op zestig kun je jouw merk en type cv-ketel invoeren en krijg je een instructievideo zodat je binnen vijf minuten de temperatuur lager kunt zetten. Heb je een combiketel die ook warm water levert? Zet de temperatuur van het water dat naar de kraan gaat op 60 graden in plaats van 80 (nooit lager vanwege risico op legionella).

  • Het is normaal dat de waterdruk van de CV-ketel tijdens het stookseizoen lager wordt. Je kunt zelf heel gemakkelijk water bijvullen zodat de druk weer op het juiste peil komt. Zie de video hieronder hoe je dat zelf doet.

  • Hiervoor kun je ook een contract afsluiten.

  • Laat de verwarming alleen aan als er daadwerkelijk mensen op kantoor zijn. Met een klokthermometer of slimme verwarming kan je de tijden dat de verwarming aanstaat automatiseren.

  • Dit voel je bijna niet, maar scheelt al veel gas. 20 graden celsius is ruim genoeg voor een kantoor.

  • Je kunt ook truien op kantoor achterlaten.

  • Gebruik een deurdranger of deurveer. Verwarm alleen de ruimtes die nodig zijn: moet de keuken echt warm zijn, of komen mensen daar enkel een minuutje of drie om koffie te halen? Moet een werkplaats of garage doorlopend warm zijn, of kunnen die bijvoorbeeld verwarmd worden met infrarood panelen.

Elektrische apparaten

  • Ga na of je keukenkraan een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer heeft. Is dat niet het geval? Neem het huidige mondstuk mee naar de winkel om een passend inzetstuk of vervangend mondstuk te kopen. Het kost een paar euro om ze aan te schaffen; dat is de moeite want je bespaart jaarlijks het dubbele aan water en gas. De meeste nieuwe kranen hebben al zulke volumebegrenzers. In de winkel herken je energiebesparende kranen aan volumestroomklasse Z of het logo van Kiwakeur laagverbruik.

  • Apparaten als een wasmachine, vaatwasser en een droger hebben een eco-stand. Het programma duurt weliswaar langer, maar gebruikt toch minder energie. Zeker als je aan het einde van de dag de vaat aanzet in kantoor, kan je mooi de eco-stand aanzetten.

  • Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Dit heet sluipverbruik. Er zijn apparaten, die niet werken zonder stand-by stand zoals de cv-ketel en elektronische deurbel, maar bij andere apparaten is het sluipverbruik te voorkomen. Zet apparaten die in de stand-by stand staan uit. Denk aan: televisies, computers, stereo-installaties, media-boxen, opladers voor telefoons, elektrische tandenborstels en spelcomputers.

  • Heb je meerdere apparaten bij elkaar staan (bijvoorbeeld computer met randapparatuur of tv met dvd-speler)? Steek dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.

  • Je plaatst de meter tussen het apparaat en het stopcontact. Zet apparaten die erg veel stroom verbruiken uit of vervang ze door een zuiniger apparaat.

  • Dezen zijn energie zuiniger.