Netcongestie en Energiecoöperaties

Steeds meer bedrijven willen en moeten verduurzamen, maar het elektriciteitsnet is vol. Veel bedrijven krijgen nu geen goedkeuring voor een aanvraag voor een verzwaring van de elektriciteitsaansluiting. Met de groeiende elektriciteitsbehoefte, loont het om slim met jouw elektriciteit om te gaan. Lees hier meer informatie over netcongestie en manieren om daarmee om te gaan.

Wat is netcongestie en waarom is het een probleem?

Netcongestie is een probleem dat optreedt wanneer de stroomvraag of stroomlevering op een bepaald punt of op een bepaalde route de capaciteit van het elektriciteitsnet overschrijdt. Voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van elektriciteit, kan netcongestie aanzienlijke gevolgen hebben. Het kan leiden tot verstoorde bedrijfsactiviteiten, productiviteitsverlies en financiële schade.

Omdat we in Nederland geleidelijk van het gas af gaan, gebruiken bedrijven meer elektriciteit om hun panden te verwarmen. Ook rijden we meer met elektrische auto’s, bestelbusjes en vrachtwagens. Hierdoor wordt de vraag naar elektriciteit substantieel hoger. Het elektriciteitsnet heeft op veel plekken een verzwaring nodig om aan deze veranderende elektriciteitsbehoefte te voldoen.

Het ministerie van economische zaken en klimaat biedt een overzicht van lopende en toekomstige energieprojecten in Nederland. Hier kan je zien wat de ontwikkelingen zijn:

Elektrisch laden bij beperkte netcapaciteit

Steeds meer bedrijven overwegen een overstap naar elektrische bestelauto's en vrachtwagens, maar hebben te maken met netcongestie. In het document Laden voor logistiek bij beperkte netcapaciteit kun je vinden welke maatregelen er genomen kunnen worden om toch de overstap te kunnen maken als er beperkte capaciteit beschikbaar is van het elektriciteitsnetwerk.

Verduurzaming en netcongestie

Wanneer we stroom willen terugleveren met zonnepanelen of een pand aardgasvrij maken hebben we extra stroomvraag of -levering. Het kan zijn dat de huidige aansluiting de pieken in de stroomvraag of -levering niet aan kan. Je kan als bedrijf dan een verzwaring van je aansluiting aanvragen bij de netbeheerder. In Haarlemmermeer is dat Liander. Echter door het overbelaste net zijn goedkeuringen hiervoor op korte termijn niet te verwachten. Ook kan het zo zijn dat teruglevering van stroom niet mogelijk is omdat er al veel stroom wordt teruggeleverd in de omgeving.

Wat kan je als bedrijf doen als je geen verzwaring kan krijgen van je aansluiting?

  • Sla elektriciteit op in een accu met slim energiemanagement systeem en gebruik deze elektriciteit tijdens de piekvraag.

  • Gebruik stroom van eigen zonnepanelen met een managementsysteem om minder stroom van het net te gebruiken.

  • Werk samen met andere ondernemers uit de omgeving. Zie hieronder informatie over Energiecoöperaties.

  • Ga in gesprek met Liander samen met andere ondernemers uit de omgeving.

  • Pas de bedrijfsactiviteiten aan zodat de pieken in elektriciteitsvraag worden afgevlakt.

  • Maak het elektriciteitsverbruik inzichtelijk met een energiemonitor.

  • Verlaag de elektriciteitsvraag door zuinig met elektriciteit om te gaan of door energiebesparende maatregelen toe te passen zoals ledverlichting.

Hoe werkt een energiecoöperatie?

Een (duurzame) energiecoöperatie is een samenwerkingsverband waarin individuen of bedrijven zich verenigen om gezamenlijk energieprojecten te ontwikkelen, te beheren en te financieren. Hierdoor profiteren bedrijven en individuen van schone energie en wordt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderd. Dit is hoe een energiecoöperatie werkt:

De oprichting van een energiecoöperatie begint meestal met een groep mensen die een gemeenschappelijk doel delen, zoals het opwekken van duurzame energie of het slim omgaan met de beschikbare elektriciteit.

  1. Ledenwerving: Een energiecoöperatie werft leden aan die kunnen bijdragen aan de coöperatie en betrokken willen zijn bij duurzame energieprojecten. Leden kunnen individuen, bedrijven of zelfs lokale overheden zijn.

  2. Financiering: Leden dragen meestal financieel bij aan de coöperatie door het kopen van aandelen, leningen te verstrekken of op andere manieren te investeren. Met het opgehaalde kapitaal kan de coöperatie duurzame energieprojecten financieren, zoals zonnepanelen, windturbines of energiebesparende projecten.

  3. Projectontwikkeling: De coöperatie identificeert en ontwikkelt duurzame energieprojecten. Dit omvat het zoeken naar geschikte locaties, het verkrijgen van vergunningen, het uitvoeren van haalbaarheidsstudies en het samenwerken met relevante belanghebbenden.

  4. Projectbeheer: Na de implementatie van een project is de energiecoöperatie verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud ervan. Dit omvat het monitoren van de energieproductie, het regelen van onderhoudswerkzaamheden en het beheren van eventuele administratieve taken.

  5. Opbrengstverdeling: De opbrengsten die worden gegenereerd door de duurzame energieprojecten worden verdeeld onder de leden van de coöperatie op basis van de bijdragen die ze hebben geleverd. Dit kan in de vorm van dividenden, kortingen op energierekeningen of andere voordelen zijn.

  6. Lokale betrokkenheid: Energiecoöperaties streven vaak naar betrokkenheid van de lokale gemeenschap. Ze organiseren bijvoorbeeld educatieve evenementen, betrekken lokale scholen of ondersteunen andere sociale initiatieven.

  7. Bestuur en besluitvorming: Energiecoöperaties worden geleid door een bestuur dat wordt gekozen door de leden. Leden hebben vaak stemrecht bij belangrijke beslissingen, waardoor de coöperatie een democratische structuur heeft.

Voorbeelden van energiecoöperaties in Haarlemmermeer: