Zero-emissiezones

Vanaf 2025 is het niet meer toegestaan om met een zakelijk voertuig een zero-emissiezone in te rijden. Vanaf 1 januari 2026 zijn er uitstootvrije zones op Schiphol. Dat zijn zero-emissiezones. Daar mogen dan alleen nog bedrijfsauto’s op elektriciteit of waterstof komen. Wat betekent dit voor jouw onderneming?

Wat is een zero-emissiezone?

Een zero-emissiezone is een gebied waarin bestel- en vrachtauto's alleen nog welkom zijn als ze op elektriciteit of waterstof rijden. Nederland wil in 2030 de CO2 uitstoot significant terugdringen, en zero-emissiezones dragen bij aan dat doel. Daarnaast zorgt een zero-emissiezone voor een betere leefbaarheid en luchtkwaliteit in de stad. Een zero-emissiezone is niet een milieuzone: de milieuzone is bedoeld om diesel auto's te weren uit het centrum voor de leefbaarheid.

Waar zijn deze zones?

In Haarlemmermeer komt in 2026 een zero-emissiezone rondom trade park Schiphol. Daarnaast komen er vanaf 2025 meerdere zero-emissiezones in andere gemeenten, waaronder in Amsterdam. Dus ook wanneer jij wilt bezorgen binnen Amsterdam, moet je rekening houden met de zero-emissiezone.

Mag je zakelijke voertuig de zero-emissiezone in?

Check het hier met je kenteken.

Elektrisch laden bij beperkte netcapaciteit

Steeds meer bedrijven overwegen een overstap naar elektrische bestelauto's en vrachtwagens, maar hebben te maken met netcongestie. In het document Laden voor logistiek bij beperkte netcapaciteit kun je vinden welke maatregelen er genomen kunnen worden om toch de overstap te kunnen maken als er beperkte capaciteit beschikbaar is van het elektriciteitsnetwerk.

 Meer informatie vind je op:

  • https://doehetzero.nl/
    Deze website richt zich op kleine bedrijven met bijvoorbeeld 1 of 2 busjes (bloemisten, bakkerijen etc.). Op de website vind je onder andere tips voor alternatieve vervoersmiddelen zoals een bakfiets. Op deze website is nu ook informatie te vinden over de zone op Schiphol.

  • https://www.opwegnaarzes.nl/bedrijven
    Deze website richt zich op grote bedrijven. Dus ook op grote voertuigen.