Ondernemers in Haarlemmermeer laten zich inspireren tijdens de Durable Business Tour
Na het succes van de eerste Durable Business Tour vorig jaar, gingen ondernemers uit Haarlemmermeer ook dit jaar weer op pad met de elektrische touringcar. De Durable Business Tour is een terugkerend evenement voor ondernemers in Haarlemmermeer, georganiseerd door het Energieloket voor bedrijven, met het doel om kennis en ervaring te delen en elkaar te inspireren. Ruim dertig ondernemers sloten zich aan en kregen rondleidingen bij toekomstbestendige bedrijfspanden in de regio.
Fotografie door Jur Engelchor
Een unieke inkijk
Tijdens de Durable Business Tour komen ondernemers op locaties waar ze normaal misschien niet zouden komen. Dit exclusieve inkijkje in een bedrijf van een ander biedt zicht op de mogelijkheden. Ze ontvangen een rondleiding en een kijkje in de werking, de visie en zelfs de financiën van andere ondernemers. Leerzaam, inspirerend, en gezellig!
De elektrische touringcar van Nooteboom Tours, met de vriendelijke chauffeur
New Terra: circulaire werkplek
Onder het genot van koffie, thee en bananenbrood van The Rebel Kitchen werden de deelnemers ontvangen bij New Terra, voorheen C-Bèta, de circulaire werkplek waar het Energieloket voor bedrijven vanuit opereert. Hans van der Meulen, projectleider van het Energieloket voor bedrijven, opende het evenement samen met Peter van Vendeloo, campagnestrateeg voor gedragsverandering en gastheer, en Ruud Sweering, beleidsadviseur Energietransitie bij de Gemeente Haarlemmermeer. Daarna gingen de ondernemers naar de bus.







Circotex: duurzame fabriek met innovatieve technologie
Als eerste gingen de ondernemers langs bij de imposante fabriek van Circotex. Door een unieke combinatie van technieken en processen kan Circotex zich de meest duurzame fabriek voor het kleuren van textiel in Europa noemen. Reinier Mommaal en Erwin Schols gaven een rondleiding door de fabriek en legden daarbij de innovatieve processen uit.
In het eerste gedeelte van de uitleg werd de nadruk gelegd op energiemanagement. Door meetinstrumenten te koppelen aan de individuele apparaten met real-time inzichten, konden de eigenaren precies zien hoeveel stroom er werd verbruikt. Dit is belangrijk, want wegens netcongestie loopt ook Circotex een dunne lijn van verbruik en gecontracteerd vermogen. Ze vonden het belangrijk om het precieze verbruik te meten, ook ten op zichte van het geschatte verbruik door de fabrikanten van hun machines, omdat ze tijdens piekverbruik dicht in de buurt komen van hun gecontracteerde vermogen. Gert-Jan Regtuit van Industrial Energy Partner heeft Circotex hierbij geholpen en lichtte tijdens de rondleiding toe hoe dat in zijn werk ging. Samen met Circotex maakten de experts van Industrial Energy Partner een meetplan. Vervolgens werd de huidige installatie en infrastructuur bekeken. De besturingskast werd geplaatst, inclusief een venster om te techniek te kunnen zien, en er werd rekening gehouden met uitbreiding in de toekomst. Tenslotte werden de sensoren geplaatst en werd alles ingesteld, met als kers op de taart real-time rapportages, alarmen en dashboards. Waarom is dit nou zo mooi? Omdat veel ondernemers niet weten hoeveel ze gebruiken. Maar door te meten, kom je er wellicht achter dat je wat kan bijverdienen, zelfs. Gert-jan benadrukt dat de Provincie Noord-Holland erkent dat monitoring een goede basis is voor structureel energiebeheer en er daarom de SON-subsidie beschikbaar is, waarbij je 75% van je investeringsgeld voor energiemonitoring kan terugkrijgen. Dus de financiën zijn geen struikelblok hiervoor.
"We hebben het wiel wel vijftig keer moeten uitvinden."
- Reinier Mommaal
In het tweede gedeelte van de presentatie werden de ondernemers meegenomen in het kleuringsproces. Door innovatieve technologie gebruikt Circotex geen druppel water en zo min mogelijk chemicaliën tijdens het kleuren van textiel. Het proces kleurt op basis van CO2, dat onder hoge druk vloeibaar wordt gemaakt. De kleurstof wordt vervolgens door de vloeibare CO2 over de stof verspreid, waarbij 99,98% van de kleurstof wordt gebruikt (ten opzichte van 50% bij traditionele kleuringstechnologie). Ook de CO2 kan grotendeels worden hergebruikt. Slechts 5% kan niet worden hergebruikt. Deze 5% CO2 en het kleine beetje kleurstof is hun afval, en wordt slechts een keer per week verschoond.
Circotex kleurt voor klanten met lange-termijn-producties, en dus niet voor fast fashion. Ze noemen veel werkkleding, uniformen voor de politie of KLM. Maar ook dure kledingmerken en autostof. Omdat er maar 24 van deze CO2-kleuringsmachines in de wereld zijn, en Circotex de eerste fabrikant is in Europa, is hun combinatie van technologieën echt uniek.







UNETI Labs: eindeloze innovatie-mogelijkheden
Na de rondleiding door de fabriek gingen de deelnemers langs bij UNETI LABS in Nieuw-Vennep. In de bus werden ondertussen enkele P1-meters uitgedeeld aan geïnteresseerden, om zo zelf stroomverbruik te kunnen meten.
UNETI LABS is een investeringsplatform voor start-ups. Deelnemers kwamen via de groene loper het prachtige gebouw binnen. Buiten stond ook een enorme batterijopslag van wel 1,5 megaWattuur. Maikel Lobbezoo van UNETI LABS trapte af met een presentatie, waarin hij uitlegde dat als we de huizen van bewoners zouden inzetten als krachtcentrales voor opwek van energie, dat je ook met beperkte deelname aan zo'n dergelijk systeem, al een enorm bedrag voor netverzwaring zou kunnen besparen. Wethouders Marja Ruigrok (Economische Zaken) en Charlotte van der Meij (Klimaat & Energie) spraken de ondernemers toe en moedigden hen aan om samen te werken aan een toekomstbestendig Haarlemmermeer.
"Doe inspiratie op. Ga die transitie aan met elkaar. Want dat is de enige manier waarop we toekomstbestendig zijn met zijn allen."
- Wethouder Marja Ruigrok.
Op de energiemarkt gingen deelnemers langs bij een breed scala aan technische innovaties, waarvan sommigen al beproefd worden in de praktijk, bijvoorbeeld in samenwerking met inwoners of met Liander. Zo was er een startup voor het betalingsverkeer van elektrisch laden van auto's; een startup voor logistieke ICT oplossingen voor laden; een ondernemer die van oude scooterbatterijen thuisopslag maakt; oude batterijpacks vanuit elektrische auto's die worden overgeheveld naar batterij-containers voor tijdens (en na) de bouw van nieuwe wijken, met de nadruk op het verlagen van woonlasten; en er was een grote maquette van een virtual powerplant, waarbij een gebied als een ecosysteem wordt gebouwd en slim word aangestuurd met behulp van innovatieve technologie.
















KASTAN: het restaurant dat laat zien dat het ook anders kan
De laatste stop tijdens de Durable Business Tour was het nieuwe restaurant KASTAN in Hoofddorp, dat gebouwd is door een historische boerenschuur te hergebruiken. KASTAN heeft geen gasaansluiting en doet alles op elektriciteit. Tijdens de tour kregen de deelnemers een uitleg over het energiesysteem, met de nadruk op de batterijopslag buiten. Dennis de Waart, mede-eigenaar, lichtte toe dat ook zij een monitoringssysteem hebben dat hen volledig inzicht geeft in hun energieverbruik. Ook voor hen is dat belangrijk wegens netcongestie. Maar daarnaast kunnen zij vanwege hun batterijopslag ook een tijdelijke vergoeding krijgen van Liander voor het afnemen van stroom, in tijden dat het stroomnet vol zit. Ze kunnen dus dubbel verdienen aan hun batterij.
Voor een gedetailleerd interview met Dennis de Waart over de maatregelen en het energiebeheer van KASTAN, klik hier:
Omdat het prachtig weer was, werd er buiten genoten van een hapje en een drankje. Binnen werd er ondertussen in intieme setting opgetreden door singer-songwriter Mattanja Gerritsen. Zij schreef een lied speciaal voor de Durable Business Tour, en de deelnemers hadden natuurlijk de primeur en beloonden het ontroerende optreden met een groot applaus!











Ben jij ook een toekomstbestendige ondernemer?
Heb je de Durable Business Tour gemist? Wees niet getreurd, volgend jaar komen we terug met een nieuwe rondreis langs inspirerende bedrijven in ons eigen Haarlemmermeer. Daarnaast organiseert het Energieloket voor bedrijven ook andere evenementen gedurende het jaar. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van kansen, evenementen en nieuws.