Ben jij al klaar voor de Zero-emissiezones?

Het is zover: vanaf 1 januari 2025 hebben meerdere gemeenten zero-emissiezones ingevoerd voor vracht- en bestelauto's. Dit betekent dat in die gebieden alleen nog bedrijfsbusjes die uitstootvrij zijn (elektrisch of op waterstof) toegang hebben. Voor sommige ondernemers is dat best ingrijpend. Daarom lichten wij hier de verplichtingen, subsidies en mitigerende regelingen toe, en hoe je als bedrijf gebruik kan maken van de mogelijkheden.

Waar zijn de zero-emissiezones?

We hebben de meest nabije steden en gebieden op een rijtje gezet:

  • Amsterdam: vanaf 1 januari 2025.

  • Leiden: vanaf 1 januari 2025.

  • Haarlem: vanaf 1 juni 2025.

  • Alphen aan den Rijn: vanaf 1 juli 2026.

  • Schiphol: vanaf 1 januari 2026.

Bekijk alle ZEZs hier.

Wat is een zero-emissiezone?

Een zero-emissiezone is een stadsgebied aangewezen door de gemeente waar geen vervuilende bestel- en vrachtauto's mogen komen. Dit doen gemeentes om fijnstof en CO2-uitstoot in steden te verminderen. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit, wat gezonder is voor inwoners.

Een zero-emissiezone omvat in de meeste gevallen het stadscentrum en eventueel de wijken daaromheen. In Haarlemmermeer omvat de zone juist niet het stadscentrum. Nieuwe voertuigen, die per 2025 op kenteken worden gezet, moeten uitstootvrij zijn als ze de zone willen betreden.

Een zero-emissiezone is niet hetzelfde als een milieuzone. Een milieuzone is een gebied waar bepaalde dieselvoertuigen niet in mogen. Controleer met de Milieuzonecheck of uw bestel- of vrachtauto de milieuzone in mag.

Mag ik de zero-emissiezone in?

De emissieklasse van je bedrijfsauto's of vrachtwagens bepaalt tot wanneer de auto welkom is. Over het algemeen geldt dat deze auto's de zero-emissiezones niet inmogen:

  • Bestelauto’s met een emissieklasse 4 of lager.

  • Vrachtauto’s met een emissieklasse 5 of lager.

Wellicht hebben jouw auto's nog wel toegang. Dat kan je controleren via de kentekencheck.

Overgangsregeling en ontheffing

Voor bepaalde type's bedrijfsauto's is er een overgangsregeling. Dat zijn schonere of jongere type auto's die rijden op benzine, diesel of lpg, maar die wel nog wat langer in de zero-emissiezone mogen rijden. De regeling verschilt per type, waarbij sommige auto's tot 2027 tot maximaal 2030 nog de zero-emissiezones in mogen rijden. Bekijk de overgangsregeling per type auto hier.

Eigenaren van bestel- en vrachtauto's kunnen onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling aanvragen, om de overstap naar ander vervoer te vergemakkelijken. De zero-emissiezone van Schiphol gaat op 1 januari 2026 in, en de landelijke ontheffingen kunnen naar verwachting vanaf zomer 2025 worden aangevraagd.

Subsidies

Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZet)

Met de AanZet krijg je een percentage vergoed voor de koop of lease van een emissieloze vrachtwagen. De vergoeding hangt af van het type wagen en de grootte van je bedrijf.

Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPULA)

Met de SPULA-subsidie kun je een laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen aanleggen of uitbreiden, met name voor zware voertuigen. De locatie moet publiek toegankelijk zijn.

Subsidie voor private laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen (SPRILA)

De SPRILA-subsidie is voor het aanschaffen of installeren van een laadinfrastructuur, amar ook voor advies over laden. De laadlocatie moet privaat toegankelijk zijn.

Subsidie Waterstof in Mobiliteit (SWIM)

De SWIM subsidie is voor ondernemers met interesse in waterstof. Deze subsidie helpt om waterstofvoertuigen te kopen, bestaande voertuigen om te bouwen, of nieuwe waterstoftankstations te bouwen.

Vorige
Vorige

Duurzaam ondernemen: kansen of obstakels? - Daphne Ligtenberg

Volgende
Volgende

Flex-e subsidie beschikbaar vanaf 1 april