Duurzaam ondernemen: kansen of obstakels? - Daphne Ligtenberg
Als ondernemer wil je vooruit. Je wilt niet alleen je bedrijf laten groeien, maar ook duurzamer ondernemen. Toch merk ik dat veel ondernemers in Haarlemmermeer tegen obstakels aanlopen bij het verduurzamen van hun bedrijfspand. Een veelvoorkomend probleem? De kloof tussen huurders en pandeigenaren.
Wie beslist over verduurzaming?
Laatst sprak ik een ondernemer die graag zonnepanelen op het dak van zijn bedrijfspand wilde plaatsen. Een slimme zet, zou je denken. Zonne-energie verlaagt de energiekosten en maakt een bedrijf groener. Maar er was één probleem: de eigenaar van het pand wilde niet meewerken. Geen investeringen in ‘zijn dak’. Daarmee liep de ondernemer vast.
Huurders willen vaak verduurzamen, maar zijn afhankelijk van de pandeigenaar. Die kijkt meestal naar het financiële plaatje op korte termijn en ziet niet altijd de voordelen op lange termijn. Zonde, want duurzame investeringen maken een pand niet alleen aantrekkelijker en toekomstbestendiger, maar kunnen ook direct financiële voordelen opleveren. Een ondernemer kan dit inzichtelijk maken door een energiescan uit te laten voeren, waarmee de besparingen en voordelen voor zowel huurder als verhuurder worden berekend. Daarnaast biedt het Energieloket voor bedrijven gratis advies om verduurzamingsmogelijkheden concreet in kaart te brengen. Zo kan de ondernemer met een goed onderbouwd voorstel de pandeigenaar overtuigen van de meerwaarde van verduurzaming.
Waarom zonneparken, terwijl daken leeg blijven?
Nog zoiets: de zonneparken in Haarlemmermeer. We zien ze steeds vaker, maar veel bedrijfsdaken blijven leeg. Ondernemers vragen zich af waarom kostbare grond wordt opgeofferd, terwijl er zoveel dakruimte beschikbaar is. Waarom zetten we niet eerst in op wat er al is? Waarom stimuleren we niet dat ondernemers hun eigen dak benutten? Daar zijn al mogelijkheden voor! Eerdere programma’s zoals Zon op Dak van Tegenstroom hielpen ondernemers met plaatsen van zonnepanelen. Tegenstroom gaat nu ook aan de slag met maatschappelijk vastgoed. Met de juiste samenwerkingen en regelingen kunnen hier grote stappen worden gezet. Zo benutten we de beschikbare ruimte efficiënter, zonder onnodig grondgebied op te offeren.
Ondernemers nemen het voortouw
Gelukkig wachten veel ondernemers niet af en nemen zij zelf het voortouw in verduurzaming. In Haarlemmermeer zijn al talloze bedrijven die bewuste keuzes maken om hun pand energiezuiniger te maken, afvalstromen te minimaliseren en slim met water en grondstoffen om te gaan.
Een mooi voorbeeld is Schenk Makelaars, dat een pand heeft waarin duurzaamheid vanaf de basis is meegenomen. De gebouwen zijn voorzien van de nieuwste technologieën, circulair gebouwd en uitgerust met een warmtepomp en zonne-energie. Zelfs de waterafvoer is slim geregeld: vuilwater en hemelwater worden gescheiden, waarbij het regenwater terug de natuur in gaat.
Ook The Florian Hotel, op steenworp afstand van Schiphol, laat zien dat verduurzamen loont. Tijdens de bouw kregen ze een waarschuwing van Liander over uitdagingen met het energienet. Dit dwong hen om verder te kijken en een duurzame oplossing te vinden in slimme accuopslag. Het resultaat? Het hotel voldoet nu aan de hoogste normen van hét duurzaamheidskeurmerk in de gastvrijheidssector: de Green Key Gold. Volgens General Manager Tony Chu was het een bewuste keuze om verder te denken dan de korte termijn. En dat betaalt zich nu uit.
Dit zijn slechts twee van de vele ondernemers die laten zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook kansen biedt.
Samen maken we verduurzaming makkelijker
Duurzaamheid zou geen eindeloze discussie moeten zijn, maar een logische stap. Of je nu huurder bent of eigenaar, er zijn altijd mogelijkheden. Subsidies, samenwerkingen en innovatieve oplossingen maken het steeds eenvoudiger om duurzame keuzes te maken.
Daphne Ligtenberg is vaste columniste bij het Energieloket voor bedrijven en (mede-)eigenaar van Vastgoed Haarlemmermeer. Bij Vastgoed Haarlemmermeer verbinden we ondernemers met de juiste experts en maken we verduurzaming haalbaar. Loop je vast of zoek je een oplossing? Laten we samen aan de slag gaan!
Ben jij een expert op dit gebied? Sluit je aan bij ons netwerk! Neem contact op met Daphne via 023-2001228.